Wednesday, April 29, 2015

Masjid Wilayah Persekutuan

Pembinaan masjid ini direalisasikan pada tahun 1996 dan siap dibina pada tahun 2000. Masjid ini terletak di di sebuah kawasan berbukit di Jalan Duta, berhampiran susur masuk ke pusat bandaraya Kuala Lumpur. Berkonsepkan ‘Masjid dalam Taman’ dan menggunakan konsep tradisi masjid-masjid Othmaniah di Turki. Boleh menampung seramai 17,000 orang jemaah pada satu-satu masa.

Keluasan keseluruhan bangunan adalah kira-kira 47,000 meter persegi. Dilengkapi dengan pelbagai kemudahan, masjid ini merupakan masjid yang termoden di Malaysia pada masa kini.

Sumber : ibnuwafi.blogspot.com